Renæssancen

Renæssancen var en historisk tidsperiode, der indledtes i Italien i 1300-tallet. Epoken bredte sig til det resterende Europa i 14-1500-tallet og sluttede i Nord- og Vesteuropa omkring 1650. I Danmark varede renæssancen fra ca. 1500 til ca. 1660. Christian 4. var en typisk nordisk renæssancefyrste.

Tilbage til antikkens rødder

Perioden før renæssancen var middelalderen, dvs. mellemtiden, hvor den katolske kirke fremtvang en kollektiv menneskeopfattelse, men den gik efterhånden i opløsning. I stedet søgte man tilbage til antikkens rødder, hvis kunst, filosofi og litteratur blev de nye idealer. Deraf kommer ordet renæssance, som betyder genfødsel. Perioden, som man spejlede sig i, var den klassiske antik, dvs. grækernes, og romerrigets samfund og idealer. Betegnelsen middelalderen blev opfundet i renæssancen.

Fokus på individet

I renæssancen voksede interessen for det enkelte menneske og dets muligheder frem. Til dette hørte også interessen for kroppens indretning, hvilket blev udtrykt i bl.a. billedkunsten. Her stræbte man nu efter at male, så portrættet lignede modellen, da mennesker ikke mere blev opfattet som grupper eller typer, men som enkeltindivider. I renæssancen fandt kunstmalerne også ud af at lave perspektiv, dvs. dybde i deres billeder.

Det politiske Danmark

Renæssanceårene i Danmark var de sidste med magtbalance mellem kongemagten og adelen. Tiden var en økonomisk opgangsperiode, og Danmark havde potentialet til at forblive en europæisk stormagt. Men perioden var også præget af uro med voldsomme krige. Danmark led særligt store nederlag mod svenskerne i renæssancens sidste år. Det gjorde både op med stormagtsdrømmene og førte til tabet af en tredjedel af riget – Skånelandene.

Af Louise Herping Ellegaard
Opdateret 5. maj 2015

 
  Læs mere   Litteraturliste   Museer m.m.
 • Dyslexie: En særlig velegnet skrifttype til ordblinde
 • Tilmeld nyhedsbrev
 • Tilmeld RSS Feeds
 • Tip en ven
 • Højtlæsning
  Læs højt
  Hastighed
   
   
   
  Tekstmarkering
  TIL
  FRA
 • Udskriv

Siden midten af 1500-tallet har danske konger benyttet Frederiksborg Slot som jagtslot og kongebolig.

© kawisign, 2009. iStockphoto.

Kort over Norden i 1570 med kongeriget Danmark-Norge, som den førende stormagt.

Lievin Algoet.

Vidste du, at ...

renæssance betyder genfødsel?

Close
Minimize