Jernalderen

Jernalderen er opkaldt efter det nye materiale, som man begyndte at bruge til knive, økser og våben. Man levede fortsat i et landbrugssamfund som i bronzealderen, men i løbet af jernalderen gik stammerne sammen i større regioner.

Hvornår var det jernalder?

I det område, som vi i dag kalder for Danmark, begyndte jernalderen ca. 500 år f.v.t. og varede til ca. 800 år e.v.t. Før jernalderen var det bronzealder, og efter jernalderen kom vikingetiden.

Derfor hedder det jernalder

Jernalderen har fået sit navn efter jernet, fordi det var det materiale, som man lærte at bruge til at lave skarpe redskaber såsom knive, økser, sværd, pile- og spydspidser. I bronzealderen havde man bronze til disse redskaber, og endnu tidligere, i stenalderen, brugte man flintesten.

Landbruget former landskabet

Landbrugssamfundet forsatte gennem hele jernalderen, og et åbent landskab med landbrugsarealer over det meste af landet begyndte så småt at vise sig. Befolkningstætheden blev også større og større i løbet af jernalderen.

Det var jernalder i 1.300 år

1.300 år var en lang periode, hvor der skete mange forandringer. Det var både samfundets opbygning, der forandrede sig, og den måde, som huse, ting og tøj så ud på.

Der var også forskellige folkeslag i Europa, der påvirkede livet i Danmark i løbet af jernalderen. De fleste påvirkninger kom fra kelterne, romerne, germanerne og frankerne. Arkæologerne har derfor opdelt jernalderen i perioder med navn efter nogle af disse folkeslag.

Hvordan ved vi noget om jernalderen?

Vi kender til jernalderens mennesker i det danske område gennem de redskaber, grave og spor, som de har efterladt. Selvom runerne blev opfundet i jernalderen, skrev jernalderfolket ikke selv noget ned.

De første skriftlige beretninger om Norden

Første gang, hvor der blev skrevet om de germanske folkeslag, var alligevel i jernalderen. Stammerne i Norden var også en del af de germanske folkeslag. Det var den romerske politiker ved navn Julius Cæsar og den romerske forfatter Tacitus, der skrev de to ældste beretninger.

Af Leonora Thofte
Opdateret 7. april 2015

 
Aktiviteter   Læs mere   Litteraturliste   Museer m.m.

Quiz

Tiden i skridt

Hvis ét skridt er 10 år, hvor mange skridt er der så til jernalderens begyndelse? Hvor mange skridt er der tilbage igen fra jernalderens begyndelse til jernalderens slutning? (45 minutter i 3.-4. klasse).

Tip-generationer

Hvor mange gange skal man sige "tip" foran oldemor eller oldefar, for at nå tilbage til de generationer af mennesker, der levede i jernalderen? (45 minutter i 3.-4. klasse).

Tidsperioder i Danmarkshistorien

Test din viden i spillet "Tidsperioder i Danmarkshistorien" og se, om du har styr på perioderne. (3.-9. klasse).

Rammeværk om tidsperioderne i dansk historie

Sammenlign de forskellige tidsperioder i forhold til flg. områder: samfund, hverdag og arbejde, tro og religion, bolig, mad og drikke, dragter og mode, barndom, opfindelser og Danmark i verden. (3.-9. klasse).

 • Dyslexie: En særlig velegnet skrifttype til ordblinde
 • Tilmeld nyhedsbrev
 • Tilmeld RSS Feeds
 • Tip en ven
 • Højtlæsning
  Læs højt
  Hastighed
   
   
   
  Tekstmarkering
  TIL
  FRA
 • Udskriv

Rekonstrueret jernalderby.

© Sagnlandet Lejre.

Fakta

Jernalder i Danmark:
Ca. 500 f.v.t. – 800 e.v.t.

 

Keltisk jernalder:
500 f.v.t. – år 1.

 

Romersk jernalder:
År 1 – 375 e.v.t.

 

Germansk jernalder:
375 e.v.t. – 800 e.v.t.

 

Julius Cæcar skriver om gallerkrigene:
År 50'erne f.v.t.

 

Vidste du, at ...

selvom det hedder jernalder, havde man slet ikke så meget jern, at man lavede gryder og pander af det?

Close
Minimize